“Η μπυρα και ο αφρος της”

beer-foam

Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την μπύρα τους χωρίς αφρό. Τον «υπομένουν» επειδή τον θεωρούν άγευστο και τον αφήνουν να «κάτσει» περιμένοντας να απολαύσουν την πρώτη γουλιά.

Ωστόσο ο αφρός, σχετίζεται πολλές φορές άμεσα με την ποιότητα της μπύρας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι φθηνές μπύρες ευρείας κατανάλωσης κάνουν ελάχιστο αφρό, ενώ ο αφρός ποιοτικών ετικετών παραμένει για αρκετή ώρα στο ποτήρι. Πολλές stout μπύρες για παράδειγμα, όπως η Guinness, αλλά και οι καλές Pils και Weißbier χαρακτηρίζονται από τον πλούσιο και έντονο σε γεύση αφρό τους.
Η σημασία του αφρού για την ποιότητα της μπύρας φαίνεται και από το λεγόμενο Brussels Lace, τους δακτυλίους αφρού στο εσωτερικό του ποτηριού που προσομοιάζουν σε δαντέλα. Οι δακτύλιοι αυτοί δεν είναι άλλο παρά το αποτύπωμα της στάθμης της μπύρας μας μετά από κάθε ρουφηξιά. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τα περιγράμματα αυτά σχηματίζονται μόνο όταν πίνουμε υψηλής ποιότητας μπύρα σε επιμελώς καθαρισμένο ποτήρι.

 

Επιμέλεια κειμένου : Θ.Λουκουμιχελιανά

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *